Thursday, February 12, 2009

Adat Beradat

Well from Kak Uda's comment dia kata kat Johor pengantin will baling duit and sweets. Hem..so conclusion ni adat orang Jawa lah kan coz kat Johor pun ramai Jawakan. Tapi kalau orang Bangkahulu after bersanding and makan they all ada acara mencari cincin dalam beras.. .This one for both the bride and the groom je lah...Whoever yang dapat cincin tu will determine the sex of the first born...Kalau pengantin pompuan dapat meaning dapat anak lelaki lah so kalau pengantin lelaki dapat anak pompuan lah....Syok gak buat cam tu ada fun masa kenduri tu. But I tak tanya pun my auntie dia dulu sapa yang dapat cincin.....

2 comments:

Anonymous said...

terasa cam rugi lak kan masa majlis kat umah kita hari tu tak wat benda2 cam nie..
-mak shick-

nurazzah8 said...

Lagi satu kat Johor selalunya (kalau pengantin perempuan orang Johor) semasa pengantin lelaki sampai ke rumah pengantin perempuan, sebelum masuk kena bayar 'tol' dulu.... ini tengok tempat dan ramainya saudara-mara sebelah perempuan. Kadangkala kat depan dah kena berdiri/duduk dulu tengok orang mempersembahkan silat ke... lepas dah habis silat... baru nak masuk rumah... tapi kat pintu dah ramai mak-mak sedara tunggu... kalau pengantin tak bagi tol tak dapat masuk...hehehe... (alaa.. ni saja suka-suka jek... selalunya pengantin perempuan dah sound awal-awal kat pengantin lelaki suruh sediakan bebanyak 'tol' ... mcm bekas duit raya tu, kadang-kadang isinya cuma RM1 atau RM2 jek)

lepas halangan ke -2 ni, semasa nak duduk di pelamin pun selalu kena bayar 'tol' kat mak andam pulak... mak andam tu dah duduk depan pengantin perempuan, selagi pengantin lelaki tak bayar tol , mak andam tak bergerak... dah bayar baru pengantin lelaki dapat duduk sebelah pengantin perempuan...

ada orang luar (luar dari Johor) kalau pengantin perempuan tak cakap awal-awal akan rasa adat ini menyusahkan... ialah sebab kena bagi duit x-tra pulak... tetapi sebenarnya hanya suka-suka jek... selalunya bagi duit tu tak banyak... kalau tak nak bagi duit kertas, letak jek duit syiling...hehehe...