Friday, August 14, 2009

Suara dari dalam hati....


Al fatihah Ustaz Asri....
Yesterday around 1.00 pm King sent me sms.."Ustaz Asri Rabbani meninggal?"..masa tu tengah busy sangat...suruh Champ checked out kat google...dia kata ..."tak de pun..." em...suruh dia memang semua tak jumpa. Husband was attending ceramah masa tu kat ofis and the ustaz yang announced ... so memang confirmed news....Listened to IKIM.fm this morning....Al Fatihah to him, orang baik memang Allah sayangkan...
And you know what...I never told anybody about this sebelum ni tapi tadi on the way to Bangi I told King..."Mama selalu takut kalau bulan Rejab and Syaaban..." ..Why?" I jawap "perasan tak bulan2 ni ramai orang meninggal...plane yang crashed and banyak lagi benda-benda lain yang happened yang menyebabkan kematian beramai-ramai"...well dia jawap...mama...mama stop la your unsur-unsur 'mentos' tu (he always said that to me!!!!) Then I cakap kata dia..."Papa ada dapat tak email yang they all selalu hantar bila Ramadhan nak hujung?"...Yap the one that started with...andai kau tahu ini Ramadhan terakhir.... Yap today belum pun Ramadhankan tapi I want to remind myself ....awal-awal lagi hayati lah bait-bait ini kerana dalam bulan Ramadhan banyak perkara istemewa dijanjikan kepada kita...Bila dengar berita kematian hati sering berbisik...aku nanti macam mana? Bila? Aku belum bersedia....Ya Allah umur dah macam ni pun lum sedia? Entahlah..sering berbicara tentang mati dalam senda gurau.."kalau mama mati dulu.." or kalau " papa yang pergi dulu..." mulut ringan bercakap tapi duhai mama dan papa bersedia kah kita......aku takut....perjalanan ini masih jauh....

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu siangnya engkau sibuk berzikir
tentu engkau tak akan jemu melagukan syair rindu
mendayu..merayu...kepada-NYA Tuhan mvtgmnkyang satu
andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu sholatmu kau kerjakan di awal waktu
sholat yang dikerjakan...sungguh khusyuk lagi tawadhu'
tubuh dan qalbu...bersatu memperhamba diri
menghadap Rabbul Jalil... menangisi kecurangan janji
"innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"
[sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku...
kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tidak akan kau sia siakan walau sesaat yang berlalu
setiap masa tak akan dibiarkan begitu saja
di setiap kesempatan juga masa yang terluang
alunan Al-Quran bakal kau dendang...bakal kau syairkan

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu malammu engkau sibukkan dengan
bertarawih...berqiamullail...bertahajjud...
mengadu...merintih...meminta belas kasih
"sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-MU
tapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU"

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu dirimu tak akan melupakan mereka yang tersayang
mari kita meriahkan Ramadhan
kita buru...kita cari....suatu malam idaman
yang lebih baik dari seribu bulan

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu engkau bakal menyediakan batin dan zahir
mempersiap diri...rohani dan jasmani
menanti-nanti jemputan Izrail
di kiri dan kanan ...lorong-lorong ridha Ar-Rahman

Duhai Ilahi....
andai ini Ramadhan terakhir buat kami
jadikanlah ia Ramadhan paling berarti...paling berseri...
menerangi kegelapan hati kami
menyeru ke jalan menuju ridho serta kasih sayangMu Ya Ilahi
semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti
Bold
Namun teman...
tak akan ada manusia yang bakal mengetahui
apakah Ramadhan ini merupakan yang terakhir kali bagi dirinya
yang mampu bagi seorang hamba itu hanyalah
berusaha...bersedia...meminta belas-NYA


andai benar ini Ramadhan terakhir buat kita
MAAFKAN SEMUA KESALAHAN YANG PERNAH AKU LAKUKAN




2 comments:

fazlinil irma said...

akak..mohon berkongsi kata-kata ramadhan terakhir tu ya...

sy pun takut tak berkesempatan menikmati ramadhan kali.

mrswongjowo said...

boleh dear...ni email yang berantai selalu dihantar penghujung ramadhan...yap pemergian Ustaz Asri membuatkan akak berfikir...