Monday, September 28, 2009

Hari Raya Aidil Fitri 2009

I love this pic...

Whats so special about Hari Raya for us the adult? I rasa since I got married my Hari Raya always a quiet one..ha..ha masa kat Europe dulu lagi lah sunyi ..lepas sembahyang raya masuk office!. As for kat sini..of course la quiet my husband the eldest, for more than 6 years I sorang je menantu dalam rumah tu..:) So mana lah ada ramai-ramai orang..I am the only outsider hehe..Then Mak Nah came along. After 17 years baru Pak Shick joined in hu hu...I am talking about my hubby side..my side.. since I got married jarang I dapat jumpa semua he..he..konon-konon isteri mithalikan asyik spent Raya kat the other side..:) Tak kisah lah as long as he is happy! This year ada bit different, ye lah after so may years for sure I nak jugak rasa masakan my mom di pagi raya kan...Unbelievable King agreed...After Sembahyang Raya went to mom's place (and I makan banyak...) then to my dad's (ahaks orang ramai mak kan..:)) Selalunye my dad balik Muar tapi tahun ni dia ada so for the first time my kids dapat jumpa datuk dia orang on Hari Raya he...he..From my dad's terus balik Pahang to my inlaws..FSR near Taman Negara la where your broadband can only be on GPRS..huk...hukk! My princess panggil rumah nenek Jungle Jungle he..he..coz we have to masuk hutan keluar hutan baru sampai.....
The second Raya Mak Shick & Pak Shick sampai then Pak Nah n family baru lah riuh rendah. The third nite tu they all pasang mercun or should I said C4? he..he...138 shoots mak oi lenguh tengkuk nak mendongak tengok atas!...I guessed Pak Nah saja nak berzakat dengan orang jual mercun tu....and dalam hutan mana ada polis nak cari you.....!

C4 yang 138 shoots

And bila dah ramai-ramai your activity will be makan..makan n makan non stop! The fourth Raya we decided to go to Taman Negara coz dah letih dah asyik makan n tidur...Mandi sunnai (my princess pronounced) kat Lubok Simpon,boat ride, lunch atas restoran terapung tu...huk..huk..barulah tak boring! Tapi we skip canopy walk tak cukup masa ler n myself very scared of the pacat...:). The boat ride was enjoyable riuh rendah bila boat kat rapids habis basah!

Boat Ride pusing Taman Negara

Yuna and her anak buahs tunggu boat kat jetty.


King promised from Pahang we all akan terus balik Melaka (my kampung halaman ler) tapi janji tinggal janji..he..he..Qobb tension nak study dia kata PMR lagi 280 hours masa tu...and tengok Oyik pun macam lupa je dia nak SPM! Champ lak a.k.a mat selamba langsung tak ingat final exam lepas Raya... So stay je lah kat FSR kids can study....and I pun cuti masak coz MIL yang bersemangat anak2 dia balik...best gak. And for the first time since I jadi menantu I dapat duit Raya from MIL..macam tak caya? Agaknye sebab I selalu complaint hantaran I dulu murah kot tapi workload banyak ha..ha..ha! But I am still thinking kenapa ye? Whats so special about this Raya?

2 comments:

somuffins said...

Salam. Seronoknya you beraya. Siap masuk hutan lagi.

MIL sayang kat you tuuu... (hence the duit raya. Dpt banyak tak? <- hehe, kepo nih)

mrswongjowo said...

Somuffins....
Curiosity killed the cat..
being too curious can be dangerous ha? Not much la but enough for me to get one branded handbag ha..ha..!