Thursday, November 5, 2015

The Journey of Hearts - Hajj 1436/2015 - Dah ready?

Ya Allah, terimalah kami sebagai tetamu Mu ya Allah. 
Tetamu yang paling istimewa ya Allah, tetamu yang paling-paling istimewa ya Allah

Preparations…suspense ada nervous pun ada coz banyak lagi tak settle. Kursus Haji 17 series by Tabung Haji ada attend tapi selalu ponteng …weekendkan banyak la hal nya. Wedding invitations la..jenguk anak la..outstation la..macam macam alasan and penyebab.  Masa we all pergi pejabat Tabung Haji to collect our medical books, the officer kat kaunter tu bagi borang for kursus perdana haji in Masjid Negeri Shah Alam…The plan was that we hv to take bus from KKB to Shah Alam..nak rasa ala-ala macam kat Mekah nanti kena tunggu bus, beratur naik bus… bla..bla…Knowing me mesti I create macam macam alasan…not really fond about the idea .. ..yeay..we made the payment but  insist to go on our own …

Kursus Haji Perdana scheduled for 2 days…not really full 2 days..Started after zohor on Saturday…All of us have  to wear  ihram..then started to  put slippers inside your karung kasut(ini memang maintained sampai Masjidil Haram) …then you will be segregated  according to your maktab…so u have to follow the assigned mutawif for your maktab. Then went for  tawaf at the mocked up kaabah  behind the masjid (near the water fountain) ..then continue with saei…then tahalul by yourself..hehe berpeluh gak dibuatnya. Then break for dinner ; maghrib…masa ni I  lari pi rumah my aunty kat Seksyen 11…tak sanggup nak beratur kat toilet (hehe macam mana nak face situasi kat Mina ni..)
                                                           Dewan Utama Masjid Negeri

Malam sambung dengan Arafah..mabit di Mudzalifah and kutip batu. (Kena bawak batu sendiri from home) Then dlm kepekatan malam tu kami pi melontar…ada la dia buat 3 jamrah kat perkarangan masjid tu…oppss jangan lupa bawak torch lite… After settle semua we all balik rumah mak cik and tidur sana…Pagi esok nya sebelum subuh dah sampai Masjid Negeri semula..nothing much pun tawaf again and wait for Sultan to officiate the closing ceremony…Hubby cakap jom nafal awal…hehe so we all balik terus without waiting for YTM Sultan. Masa kursus perdana ni banyak jugak gerai yg dibuka for you to buy barang barang keperluan di sana…and Pneumococcal Vaccine available here with cheaper price…
                                                           Kaabah for the day...

That’s about mass preparations. As for individual  preparations..I bought few books (actually buku TH bagi pun dah cukup comprehensive) and of course a must to every bakal haji….final ceramah by the one and only Prof Kamil..the writer of Travelog Haji. (To attend this I kena ambik cuti..as per what prof said..hanya mereka yang terpilih sahaja boleh berada di situ..hehe tak ramai sanggup ambil cuti)…Buku Prof ..Travelog Haji : Mengubah Sempadan Iman dan 50 Tips Motivasi Haji sangat memberi kesan dalam perjalanan haji kami...(Thank you Prof & Roza)…we followed all the advices and semua doa yang diajar dalam buku buku tersebut do make us tetamu istimewa  sewaktu di sana.  We can feel kasih sayang Allah to us…memang amazing and don't know how to put them into words...Alhamdulillah..Doa ."Ya Allah, terimalah kami sebagai tetamu Mu ya Allah. Tetamu yang paling istimewa ya Allah, tetamu yang paling-paling istimewa ya AllahDoa ni memang tidak pernah putus dari mulut kami... Dan sedaya mungkin kami bermunajat dgn Allah dia tengah malam..berbicara tentang dosa dan keampunan...

                                                           Prof Kamil

1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)