Friday, September 9, 2016

Haji 1436 - Day 1

Hari bertarikh 8 September pada tahun lepas  saya dan suami menjejakkan kaki sebagai Dusyufurahman di bumi Mekah. Alhamdulillah...tak terkata dan tergambar betapa sang pendosa ini mendapat jemputan dari Allah swt. Rupanya hampir setahun baru saya dapat mencoretkan kenangan indah dalam hidup kami berdua. Perjalanan yang paling bersejarah dalam hidup kami dan Allahu bila kami flashback kisah kisah kami di Mekah tiada satu pun yang kami kesalkan....Peraturan perjalanan yang sangat kami rasai sarat dengan kasih sayang Allah swt...
Dari zaman belajar kami memang sentiasa berdua hinggalah ke rezeki mengerjakan haji Allah masih bagi peluang utuk kami bersama. Syukur ya Allah.



Jeddah from above



Tempat duduk depan sekali deck atas.

We reached Jeddah early morning, solat subuh dalam flight. Kalau Saudi Air ada surau ditingkat bawah so dapat lah berjemaah dengan abang aji hehe...Dalam flight I was so nervous tak tau la kenapa..asyik ke toilet aja...Bila dah landing rasa lega sangat Alhamdulillah...

 
Bas yang membawa kami dari kapal ke terminal
 

Suasana dalam bas menuju ke terminal

 Turun flight naik bus yang disediakan to terminal haji Jeddah Airport. Masa ni we all dah siap berihram. Ada announcement untuk niat berihram bila dah sampai miqat Quranul Manazil (Qarn) – lebih kurang 89 km. dari Makkah, bersempadan dengan Kuwait. Ruang angkasanya menjadi tempat miqat bagi jemaah dari Malaysia yang ingin memasuki Mekah melalui ruang udaranya...
We all berkumpul diterminal haji while waiting for those yang belum solat subuh and kat sini ada pertugas will collect the landing form...Er kat sini ada WIFI so bolehlah WA keluarga kat Malaysia to update yang kita dah landing...




Tempat menunggu di terminal haji

 From the waiting area we all bergerak ke imigresen di tingkat atas..Alhamdulillah it was so smooth..tak sampai setengah jam pun...Alhamdulillah Alhamdulillah....kami disambut oleh pertugas TH yg setia menunggu..menurut beliau group kami sgt cepat pelepasannya may be sebab Saudi Air...Beliau bercerita bahawa semalam  beliau terpaksa menunggu tersangat lama bila mana imigresen melambat lambatkan proses kemasukkan jemaah.

Melepasi imigresen...

Kami berehat di ruang menunggu yg disediakan...kalau tak silap area tu memang untuk South East Asia nye jemaah. Menurut petugas di situ di sudut kiri ada lah untuk jemaah dari Indonesia.

Pihak tabung haji yang menunggu



Tempat menunggu yang masih kosong





 Jemaah yang makin ramai


Tambah karpet pulak..kerusi tak cukup

Bila bus sampai kami naik bus seperti yang dah assigned sebelum ni. Sebenarnya masa ni memang dah naik sama dengan you roomate or jiran bilik sebelah...cuma kita belum tahu.







Bas yang membawa ke Mekah


Dalam Bas
 
Along the way bus berhenti kat many places...to collect hadiah dan sedekah berupa makanan dan minuman untuk jemaah Haji...Dusyufurahman...Alhamdulillah.




 Pemandangan sepanjang perjalanan

No comments: